Dulciurile cum si cand le consumam
Sfaturi

Dulciurile cum si cand le consumam

O importanta majora o are frecventa aporturilor de zahar, intervalul dintre acestea, cantitatea de zahar din dieta, concentratia acestuia, gradul de adeziune al alimentelor.

METODE CARIOPROFILACTICE

1)reducerea consumului de carbohidrati
2)modificarea formei de administrare. a se elimina pe cat posibil formele lipicioase ( caramele, bomboane, biscuiti, jeleuri).
Sunt preferate sucurile , fructele , prajiturile cu continut crescut de grasime.
3)modificarea orarului de administrare.Administrarea dulciurilor trebuie recomandata doar la masa principala urmata de igienizarea cavitatii bucale.La mesele intermediare se pot oferi alimente necariogene ca : paine integrala, branzeturi, lapte, legume ,fructe proaspete.intre mese consumul de dulciuri trebuie interzis.
4) inlocuirea formelor fermentabile.se incearca inlocuirea zaharului cu produsi mai putin daunatori.printre acestia se numara sorbitolul si xilitolul (zahar de mesteacan)

Cariogeneza este provocata in primul rand de hidratii de carbon In ordine descrescatoare acestia sunt:
1 zaharoza, glucoza, fructoza maltoza (mierea)
2 galactoza, lactoza
3 carbonatii complecsi ( amidonul de orez, paine , cartof)